Geçtiğimiz günlerde yapılan ESMO kongresinde, International Agency for Research on Cancer (IARC)’dan Isabelle Soerjomataram tarafından alkolün kanserle olan bağlantısı konusunda önemli bilgiler rapor edildi.
IARC verisine göre dünyanın yaklaşık yarısı (46%) alkol tüketiyor, bu oran erkeklerde (54%) ve kadınlarda (38%).
Ülkeler arasında farklılık göstermekle birlikte alkol tüketenler ortalama haftada 1 şişe şaraba denk gelecek miktarda alkol tüketiyorlar.
Alkol ilintili kanserlerin %47’si günde 60 g ya da 6 kadeh alkollü içki tüketen olarak tanımlanan yüksek alkol tüketen bireylerde görülür iken riskli içici olarak tanımlanan ve günde 20 – 60 g tüketenlerde bu oran %29 ve sınırlı içici olarak tanımlanan 20 g’dan az tüketenlerde ise bu oran %14’dür.
Aynı veri tabanına göre 2020 yılında tüm dünyada tanı konulan kanserlerin %4’nün sebebinin alkol ilintili olduğu düşünülmektedir.
Meme kanserine ek olarak, ağız, yutak (farenks), nefes borusu (larenks), yutma borusu (özofagus), kalın barsak ve karaciğer kanserleri alkol ilintili kanserlerdir. Mide ve pankreas kanserinde de katkısı olduğuna dair bilgiler artmaktadır.
İyi haber ise ülkemiz yüksek düzeyde alkol tüketen bir ülke değildir. İtalya ve Fransa dâhil pek çok ülkede 1920’lerde görülen zirve sonrası alkol tüketimi azalmaktadır.